Det finns många fördelar med att ha ett eget domännamn. Det ser både snyggare ut, är lättare för medlemmar och andra att komma ihåg och ökar möjligheten för er att i framtiden byta till system från en annan leverantör.

Ett domännamn ingår dessutom i abonnemangskostnaden för Styrelseproffset, så mycket mer finns det kanske inte att fundera kring?

Praktisk hantering av eget domännamn

Jo, i realiteten finns det en del avvägningar att göra. För att förstå dem behöver vi först repetera lite kort hur domännamn fungerar och hanteras på internet.

1. Till att börja med så ska domänen registreras. Detta sker hos en registrator och denna marknad är konkurrensutsatt så det finns en rad olika aktörer. Bland de mest välkända hittar vi Loopia, Oderland, One.com och FS Data för att nämna några.

2. Därefter ska domänen "pekas". Det betyder att domänen förknippas med information om till vilken server en klient (till exempel en webbläsare) ska bege sig. Ofta sker detta hos samma företag som också är registrator. Hos exempelvis Loopia kan du både registrera en domän och sköta DNS-administration för den. Eftersom ni vill använda Styrelseproffset till vissa av era tjänster så är vissa "pekningar" uppsatta mot Styrelseproffsets servrar. Det är därför det är viktigt att Styrelseproffset kan hjälpa er administrera er DNS-information.

3. Utöver "pekningar" används DNS-servern också för att registrera annan information som är viktig för att motverka spam på internet. Till exempel registreras där vilka servrar som är tillåtna att skicka e-post som är från domänen, samt publika krypteringsnycklar för desamma.

Automatisk hantering av domäner i Styrelseproffsets regi

Det enklaste tillvägagångssättet är att låta Styrelseproffset sköta domänen åt er. Om ni kontaktar supporten (använd pratbubblan nere i högra hörnet) så löser vi det.

Om ni redan har en domän så kan den antingen kvarstå hos den registrator ni använder och ni uppdaterar bara domänen till att använda Styrelseproffsets DNS-servrar så kan ni därefter sköta vidarebefordring av e-post inifrån Styrelseproffset.

Om ni inte har en domän så registrerar vi en åt er. Den registreras på ert organisationsnummer och ni kan när som helst koppla loss den från Styrelseproffset om ni vill flytta till ett annat system.

Behålla DNS-administration för egen domän

Om ni har en domän som ni själva vill behålla DNS-administrationen av så går det också till viss del. Sedan många år har Styrelseproffset haft stöd för föreningshemsidor under eget domännamn. Att sköta den pekningen är tämligen enkelt och något en del föreningar fortfarande gör i egen regi.

För att peka sin domän till SP-servrarna för webbläsare gör man två "pekningar":

1. Subdomänen www.erdomän.se pekas med ett "CNAME record" till adressen "customer.styrelseproffset.se."

2. Den "nakna" domänen (dvs erdomän.se) pekas mot en "www-omskrivare", ofta hos webbhotellet/DNS-tjänsten ni använder.

Däremot går det inte att på detta vis få tillgång till funktionerna för vidarebefordring av e-post inifrån Styrelseproffset, eller att e-post skickas ut från er domän. För detta krävs att domänen administreras i Styrelseproffsets regi.

Tveka inte att ta kontakt om du har funderingar kring hur ni bäst ska sätta upp detta!